Khamis, 4 April 2013

Kisah Aku di Pattaya, Thailand..


                                                  Percutian ke Bangkok pada tarikh 16 Julai 2010 ini dirancang secara selamber jer sebenarnya tanpa perancangan awal..Kata orang kalau hati dah berkata iya maka iyalah tuh..Pada mulanya mahu mengambil jalan darat merentasi selatan thailand dengan menaiki kereta api tetapi dibatalkan atas masalah kebenaran cuti tahunan..Aku hanya dapat pergi selama 4 hari sahaja..Itupun sudah kira bernasib baik..Haha..Pertama kali pulak tuh dan pergi hanya seorang sahaja..Nampak gayanya orang Thai lah yang jadi jurukamera aku..hehe..
                                                Menaiki penerbangan Air Asia dari LCCT, Kuala Lumpur menuju ke Lapangan terbang antarabangsa Survanabhumi, Bangkok pada pukul 10:30 pagi dan sampai pada pukul 11:40 pagi waktu Thai..Sampai sahaja di bahagian imigresen Aku ditegur kerana tidak melihat kamera kecil yang seperti Web Cam di depan aku..hehe..Canggih..Buat bodoh jelah..Dah Chop passport aku ke kaunter Taxi untuk pergi ke Sukhumvit iaitu kawasan dimana Hotel Convenient yang aku tempah bilik penginapan untuk satu malam sahaja..Bayaran sewa teksi aku dikenakan sebanyak 600 bath..perghh kalau aku tahu naik bas lagi baik..huhu..Dari sini Kisah aku bermula..

                                               Perjalanan ke tempat persinggahan hari pertama ke Sukhumvit, Bangkok menaiki teksi sungguh meletihkan dengan kesesakan jalanraya pada waktu tengah hari berlaku dimana2 sahaja..Pemandu teksi mengenakan cas tambahan tetapi aku sudah bayar di kaunter teksi..Pengalaman di Bangkok dimana Aku tidak boleh percaya dengan pemandu teksi..Jadi kalau korang naik teksi pastikan meter tunai teksi dipadamkan sebaik sahaja kesesakan jalanraya berlaku iaitu apabila keadaan kenderaan yang tidak bergerak..Jikalau tidak habislah duit banyak kena cas..





                                               Aku sampai di Convenient Hotel, Sukhumvit pada pukul 03:00 petang dan mendaftar masuk ke bilik penginapan dan juga menghilangkan keletihan sebentar sebelum memulakan lawatan Aku di Sukhumvit tersebut..Aku memulakan perjalanan berjalan kaki ke arah Terminal 21 iaitu salah satu pusat membeli belah yang terbesar terletak diantara Soi 19 dan Soi 21..Letih juga berjalan kaki tetapi kira mantap aar..hehe..Aku menghabiskan seisi lawatan hari pertama aku di Sukhumvit ini hingga ke pukul 01:00 pagi iaitu hampir 9 jam berpusing2 tidak tentu arah..kakaka..Night Life kat sini perghh sempoi dan pasar2 malam yang unik dengan jualan murah gilerr..Kemudahan pengangkutan memang banyak dan korang boleh pilih nak naik Tuk-Tuk, Teksi, Motorsikal teksi dan bas cuma ada masalah dengan kesesakan jalanraya itu sahaja..Cara terbaik untuk mengatasi kesesakan jalanraya tersebut korang boleh memilih Skytrain ataupun MRT bawah tanah..Aku menggunakan perkhidmatan Skytrain dan Tuk2 untuk melawat sekitar kota Bangkok..



                                              Santai di Lobby Hotel dengan cuba membaca akhbar berbahasa Thai..hahaha..Agak2 aar dia nih..Sarapan pagi disediakan dan dapat juga aku menjamah Mee hoon dengan Telor dadar berserta Roti Bakar..Pada waktu ini, Aku merancang untuk mendaftar keluar hotel dan memulakan perjalanan ke Pattaya melalui Terminal bas di Ekamai..Untuk sampai ke situ dari hotel aku menaiki teksi bermeter dengan bayaran 300 bath..Pada masa ini aku tidak tahu pun perhentian bas tersebut hanya dengan bantuan pemandu teksi akhirnya aku sampai dan membayar tiket bas ekpress sebanyak 120 bath sahaja untuk sampai ke perhentian bas Pattaya..



                                              Perjalanan menaiki Bas Ekpress dari Terminal Bas Ekamai ke Pattaya mengambil masa hampir 3 jam perjalanan melalui lebuhraya..Aku sampai di Terminal Bas Pattaya pada pukul   01:00 petang dan menaiki Tuk2 untuk sampai ke beach Road di Kota Pattaya dengan bayaran 40 bath sahaja dalam jarak 1.5 kms..




                                               Ini adalah bilik penginapan aku di Mike Garden Resort Hotel, Pattaya 3rd road..Aku menyewa bilik semalam sahaja di tingkat 6 hotel tersebut..Lawa kan bilik nih..ahaha..2 dalam 1 bebb..Pemandangan dari bilik hotel ke arah laut yang cantik dan berdepan dengan Resort2 yang lain berserta  dengan Apartment mewah..Pelancong asing pada ketika ini memang lah ramai gilerr..Pattaya memang terkenal dengan pusat hiburan, pusat membeli belah dan banyak tempat2 menarik yang boleh kita lawati..Sediakan duit lebih kalau nak ke sini..Pasti enjoy dan Puasss..hehe..


                                              Agak2 kalau aku terjun dari balcony hotel terus ke kolam renang dibawah ini boleh ke tidak..haha..Nak mampuss..Kolam renang nih jadi tempat skodeng jelah..kakaka..



                                              Waktu petang di Kota Pattaya, aku habiskan masa dengan berjalan kaki sahaja ke tempat2 menarik disini..Pada waktu petang kebanyakkannya hampir sama sahaja dibuka pusat2 hiburan untuk tetamu..Diorang buka perniagaan dari pukul 10:00 pagi sampai tengah malam..keadaan disini penuh dengan pelancong asing dari kebanyakkan negara.






                                              Beberapa pusat membeli belah yang ada dan terbesar di Kota Pattaya ini iaitu seperti Mike Shopping Mall dan Royal Garden Plaza..Barangan berjenama banyak dijual disini dan seperti yang aku terangkan tadi korang bawalah duit lebih..hahaha..Aku hanya melihat sahaja sebab nak cantas duit lebih sikit sebelum kembali semula ke Kota Bangkok pada keesokkan hari..Kepada yang berminat dengan Hard Rock Shop..aha..Korang belanja sakan lah membeli cenderahati kenangan dari kedai tersebut.,


                                             Deretan Motorsikal untuk disewakan kepada pengunjung..X payah tunjuk lesen  dan sehari sewa pada masa itu ialah 300 bath sahaja..Jalan2 disni amat mudah untuk diingati kerana kebanyakannya sehala..Korang boleh enjoy bawa motor kesana kesini..hehe..


                                              Aku hanya berjalan2 di Beach Walk yang disediakan dari Hotel sampailah ke penghujung..Nak jimatlah katakan..Tuk2 bersepah menanti disepanjang jalan..Besh apa jenjalan dapat lihat pemandangan dan berhenti rehat sesuka hati..






                                             Nak lihat patung berupa wajah seperti diatas ini korang boleh singgah di Royal Garden Plaza iaitu berhampiran dengan Mike Shopping Mall..Terletak di aras 2 tingkat bangunan dan masuk adalah percuma dan bertulis World of Ripley's...Kisah ini baru sahaja dituliskan manalah tahu segalanya sudah berubah info atau sudah tiada lagi..Jangan Mareee..




                                              Malam pertama di Bandar Pattaya penuh keasyikkan dengan bermacam2 hiburan yang tersedia ada sampai lah ke awal Pagi..Pendek kata dah betul2 penat baru balik ke Hotel..The Walking Street seperti gambaran diatas perghh!! memang Syurga kepada pelancong2 asing..Deretan Pub dan disco banyak disepanjang jalan yang dikhaskan untuk pengunjung dari senja sampailah ke awal pagi..Penari2 Tiang bersepah2 tanpa segan dan silu berpakaian seksi..Ada juga pertunjukkan silap mata serta barangan2 lain untuk dijual..Nasib x baik ada yang kena ragut..Berhati2 apabila berada disini kerana diwaktu sibuk dengan pengunjung nak berjalan pun susah..
                                            Kepada yang pernah pergi emmm!! terutama kaum lelaki x yah lah aku nak cerita lebih2 yer..Setakat kena offer dengan bermacam2 tawaran menarik itu sudah menjadi perkara biasa disini..Jangan dilayan diorang tuh semua..Hahaha..Di Phuket dipanggil Banglha Road disini pula The Walking Street manakala di Bangkok lagi banyak tempat2 seperti ini..Ini kesan sampingan jer apabila berada di Pattaya, banyak lagi tempat menarik yang boleh korang lawati disini..Yang bawa  anak2 yang belum cukup umur cubalah elakkan berjalan ke Walking Street ini..
                                                                            


                                              Lapang sasar menembak tertutup yang sememangnya aku cari apabila berada di Pattaya ini..Dengan bayaran 1000 bath untuk 20 biji peluru sudah memadai bagi aku..Dapat juga aku lepaskan gian menembak menggunakan pistol Calibre yang disewakan..Ada 2 bahagian menembak..Koramg boleh pilih antara gambaran musuh atau Pin Bowling..Kamera sebenarnya tidak dibenarkan sama sekali, aku cuma snap semasa sebelum beraksi..Rugi lah x dapat ambil gambar sedang menembak..Huhu..


                                              Deng! Deng! Deng! Tiffany's Show..Yang ini aku ingat perempuan betul tapi alangkah indahnya Mak Nyah..hahaha..Diorang ini semua dah macam perempuan betul woooo..Susah nak bezakan walau dari dekat..Lihat dalam gambar sudah cukuplah..Masa aku pergi ketempat ini, aku tersalah waktu melawat..kakaka..Nak kata rugi x lah pulakkk..



                                             Oleh kerana aku tidak merancang awal untuk melawat ke Pattaya lebih daripada 3 hari jadi cukuplah merasa pengalaman berada disini walau hanya semalam sahaja..Aku menaiki Bas Ekpress untuk kembali semula ke Bangkok menggunakan Bas seperti gambaran diatas di perhentian bas Pattaya..Bayaran yang sama dikenakan untuk perjalanan ke Bangkok..Aku meninggalkan Bandar Pattaya pada pukul 12:30 tengah hari dengan membawa banyak kenangan..Jikalau korang terlewat atau terlepas bas x perlu risau kerana bas ke Bangkok sampai ke 10:00 malam masih beroperasi lagi..
                                            Bas ini akan terus menuju ke perhentian bas Ekamai dan dari sana korang boleh memilih Teksi atau apa sahaja pengangkutan yang tersedia berdekatan dengannya..Aku memilih Teksi bermeter dan mengarahkan pemandu teksi untuk menghantar aku ke Khaorsan Road di Kota bangkok..Berakhirlah Kisah aku di Pattaya buat masa ini dan akan bersambung ke Kisah aku di Bangkok pula sebagai penyambungan Kisah lawatan ke Bangkok--Pattaya--Bangkok..



                                                                           
                                                                         
                                                                       

Tiada ulasan:

Catat Ulasan